vrijdag 13 december 2013

[2] Strip voor het kerstnummer van Eppo. Het hele verhaaltje.

3 opmerkingen:

suvaal zei

Heerlijke strip, Kees.
Fijne feestdagen!

Anoniem zei

Ik zal dan maar weer de azijnpisser zijn. Je hoeft ook helemaal niets te doen met deze opmerking van zo maar een lezer en fan van jouw werk. Maar ik wil toch even kwijt dat ik helemaal niets begrijp van deze strip.
Sinds wanneer is de basisvorm van een kerstboom een kruis? Het scenario hinkt bovendien op meer dan één gedachte en op meer dan één cultuur. De ettertjes in het verhaal zijn duidelijk Marokkaantjes, zoals we die ons in de Nederlandse prachtwijken voorstellen. De in het verhaal gebruikte symboliek is dan weer Amerikaans en heeft niets met de Nederlandse (of Europese) cultuur te maken. Zelfs in PVV kringen heb ik nog niemand met een witte puntmuts zien lopen. Het brandende kruis, in de VS gebruikt om angstige negers(laven), die diep christelijk waren, angst aan te jagen is in Nederland als zodanig onbekend. Geen islamiet zal ervan wakker liggen als het symbool van het christendom in de fik staat. Een varkenskop op een hek van de moskee, zou meer indruk op ze maken.
Maar wat me het meest ergert is het negativisme in dit verhaal . Overigens gaat dat op voor nagenoeg alle strips in de Kerstspecial van Eppo. Ik geloof best dat de bejaarde Eppo lezers (en makers) erom lachen. Maar er is veel gebeurd sinds de scenarist van dit verhaal naar de VS vertrok. We leven niet meer in de jaren tachtig en negentig en onder de jongere generatie is afzeikhumor wel passé. De samenleving is inmiddels zo grof geworden dat je daar met dit soort grappen niet meer overheen kunt.
Kees je weet dat ik een groot fan ben van jouw tekenwerk. Je tekeningen voor kinderboeken zijn weergaloos en op dat gebied hoor je echt tot de besten van Nederland. En ook als tekenaar van strips hoor je tot de beteren. Echter, zodra je het metier van striptekenaar oppakt, daalt er een cynisme in je dat ik onaangenaam, onsympathiek en bovendien gedateerd vind.
Als je de gevestigde orde wilt shockeren kom je niet meer weg met een verhaaltje waarin zij die van goede zin zijn, eigenlijk de sukkels van de samenleving zijn.
En als jullie dan toch zo nodig iets willen afzeiken: richt je dan eens op de gevestigde orde en de veroorzaker van de toenemende armoede die juist met Kerst zo schrijnend blijkt, namelijk het neoliberalisme. Dat zou ik dapper en actueel vinden.

Caroline van der Lee

kees de boer zei

Merci Erwin!

Hoi Caroline,
Het is duidelijk dat je de grap niet kunt waarderen. Jammer. Maar het is bedoeld als grap, eigenlijk niet eens als echte grap, maar zeker niet om een statement te maken, laat staan te shockeren. Het is een tranentrekker, die mijns inziens juist door zijn "ongeloofwaardigheid" licht blijft. Het is de tweede wat cynische kerststrip van mijn hand. Toeval, want in het echte leven ben ik helemaal niet cynisch. Wilbert en ik zijn al bezig met het volgende verhaaltje. Naar het zich laat aanzien zou dat zomaar eens een lichter vers kunnen worden.

Dank voor je reactie.
Kees